Ynglingekorpset i Horten

Vi er ikke redde for å gå nye veier, derfor arrangerer vi også på denne festivalen uoffisielt NM i Instrumentkasting.

Dette er en idrettsgren i rask fremmarsj, og den blir stadig mere populær blant yngre utøvere. Instrumentkasting setter store krav til både deltakere og tilskuere.

Presisjon og styrke er viktige egenskaper hos deltakerne, som ofte ligger månedsvis i trening for å komme høyt opp på premielistene. Enkelte lag har tatt i bruk høydehus for å øke prestasjonsevnen, mens andre lag setter utøverne på dietter som er rike på jern og messing. Kondisjon er også viktig, samt selvfølgelig mye styrke i kastearmen. God høyde og rikelig lengde er målet, og mange har tydd til utlandet for å studere kasteteknikk hos andre nasjoners landslag. Teknikk er ikke minst viktig i øvelsen "trekkbasun", hvor utøveren møter store utfordringer når objektet uten forvarsel endrer form både før, under og etter kastet.

Antrekk under øvelsene er valgfritt, men i de senere årene har det blitt populært med mørke dresser slik som de populære "Blues Brothers" har. Rimelig solbriller blir da også selvfølgelig brukt. Andre utøvere liker å bruke forskjellige typer uniformer, mens noen igjen foretrekker å stille i "sivilt" antrekk.

For tilskuerne er dette en sport som er både fengende og spennende. Mange av dem sitter med skjema, kikkert og datamaskin for å notere resultater underveis. I hele landet dukker det også opp egne grupper med "brassleaders". Dette er en aktivitet som minner om "cheerleaders", men hvor bruken av taktstokk og notehefte er sentral. Egne taktfaste heiarop er også i hyppig bruk, og kjente uttrykk som "i blanke messingen" får ofte ny betydning når ivrige tilskuere heier på sine favoritter.

Reglene i Instrumentkasting er enkle. For å spare deg for endeløs "googling" og sider med masse reklame gjentar vi her de viktigste reglene.

 1. Lagene stiller med to deltakere hver.
 2. De to deltakerne skal være i to aldersklasser, ca 10 år og ca 13 år.
 3. Både mannlige og kvinnelige utøvere kan delta.
 4. Antrekk under øvelsene er valgfritt.
 5. Det konkurreres i en eller flere av følgende øvelser:
  - Lett messing
  - Tung messing (ofte kalt "heavy metal")
  - Trekkbasun
  - Treblås
  - Trommeskinn
 6. Hver utøver får ett kast med fri teknikk. Lengden av de to deltakernes kast summeres for å gi endelig resultat for laget.

Offentliggjøring av resultatet og premiering skjer på hovedstevnet søndag.

Resultater fra 2014

Mesterskapet ble en uhyre spennende konkurranse. Alle lagene var toppet med topp trente og motiverte utøvere, og det ga solide utslag på resultatlisten. Det var lenge usikkert om hvem som ville stikke av med seieren, men de slutt ble følgende vinner kåret:

Finstad Skolekorps: 21,90 meter

Juryen i NM i Instrumentkasting besluttet også å dele ut en ekstra "sjarmørpris" for spesiell innsats. Denne prisen gikk til:

Årvoll Skoles Musikkorps

Vi gratulerer!

Relaterte sider